Jogtanácsos kollégák figyelmébe – felvétel és egyebek

A területi kamarák 2017. október 1-jétől elektronikus eljárásban veszik fel a kamarai jogtanácsosokat és veszik nyilvántartásba a jogi előadókat. Az a jogtanácsos, aki a kérelmét 2017. október 31-ig előterjeszti, 2018. január 1-jét követően akkor is eljárhat még a korábbi jogtanácsosi jogállásának megfelelően, ha a területi kamara bármely okból nem dönt eddig a felvételéről vagy nem tudja eddig letenni az esküt. Aki tehát 2017. október 1-jét követően terjeszti elő a kérelmét, előfordulhat, hogy 2018 januárjától nem fog tudni ügyvédi tevékenységet gyakorolni.

Már most érdemes előkészíteni néhány dolgot az október 1-jén megnyíló regisztrációhoz:
– ügyfélkaput;
– szerezzenek be olyan hatósági bizonyítványt, amely igazolja, hogy az Üt. 13. § (4) bekezdés b) és c) pontjában, valamint a 14. § (1) bekezdésében meghatározott körülmény vele szemben nem áll fenn (ennek beszerzése a magyarorszag.hu oldalon keresztül lehetséges, és a kézbesítést a területi ügyvédi kamara címére kell kérni);
– készítsék elő munkáltatójuk vagy annak cégcsoport tagjai adószámát, ha a cégcsoport számára is fognak ügyvédi tevékenységet végezni;
– helyezzék feltöltésre kész állapotba jogi és szakjogászi diplomájuk, szakvizsga bizonyítványuk és lakcímkártyájuk digitális másolatát.

A kamara fel fogja ajánlani, hogy engedélyük esetén kezeli TAJ számukat és adószámukat, ami későbbi igazolás-beszerzésekben, szolgálati idő igazolásoknál tapasztalataink szerint hasznos lehet. A felvételi űrlapon nyilatkozni kell arról is, hogy az elmúlt 10 éven belül volt-e valamelyik területi kamara tagja Magyarországon. A törvény szerint ugyanis nem vehető fel a kamarába az, akinek bármelyik kamarával szemben tartozása van.

A felvételi űrlap várhatóan október 1-jén nyílik meg. A fizetendő regisztrációs díjról még várjuk a miniszteri rendeletet. A felvételre akkor fog sor kerülni, ha a regisztrációs díjat a munkáltató (vagy ha ő nem, akkor a felvételt kérő) megfizette. Eskütételek leghamarabb novemberben várhatók, az ügyvédi tevékenységet pedig jogtanácsosként csak 2018. január 1. napjával, az eskü letételét követően lehet megkezdeni. A tevékenységüket szüneteltető ügyvédek jogtanácsosi felvételéről később küldünk tájékoztatást.

Honlapunkon összegyűjtöttük a gyakori kérdéseket és válaszokat, és a jogtanács aspiránsok azon külön hírlevélre is feliratkozhatnak.”