MJE Pályázati felhívás

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Magyar Jogász Egylet (MJE) Vezetősége pályázatot ír ki jogászi egyetemi végzettséggel rendelkező pályakezdő jogászok részére a jogalkotás, illetve a jogalkalmazás fejlesztését szolgáló tanulmányok alkotására. A pályázaton azok vehetnek részt, akik 2018. január 1-ig még nem töltötték be 35. életévüket.

A pályaművek

  1. a) alkotmányjog és közigazgatási jog,
  2. b) civilisztika,
  3. c) büntetőjog

köréből íródjanak. Anyagi jogi és eljárásjogi dolgozatokkal egyaránt lehet pályázni. A kifejezetten jogelméleti, jogtörténeti, tisztán a külföldi jogokról szóló, illetve alapvetően összehasonlító jogi munkák a pályázatban nem vehetnek részt – az ilyen pályamunkákat az MJE Titkársága a pályázónak visszaküldi.

Az egyes pályamunkák minimális terjedelme 1 ív (40.000 karakter), maximális terjedelme 2 ív (80.000 karakter). A pályázaton nem vehetnek részt azok a tanulmányok, amelyek már nyilvános publikálásra kerültek, vagy nyilvános publikálásuk már folyamatban van, továbbá amelyeket más pályázatokra már benyújtottak.

Az MJE Vezetősége mind a három témakörben (díjkategóriában) ajánlott témákat állapít meg. Más témákkal is lehet pályázni, de az ajánlott témákban benyújtott tanulmányok – azonos színvonal esetében – elsőbbséget élveznek.

 

  1. Ajánlott témák az alkotmányjog és a közigazgatási jog köréből
  2. Az uniós jog és a nemzeti alkotmányos identitás viszonya
  3. Kormányzati irányítás
  4. Közigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálata
  5. Az adókedvezmények jogi megítélése
  6. A környezetvédelem jogi problémái
  7. A migrációval kapcsolatos nemzetközi jogi és hazai szabályozás
  1. Ajánlott témák a civilisztika köréből
  2. A szövetkezetek jogállása
  3. Az élettársi jogviszony
  4. A megbízási szerződés és különleges formái
  5. Utaló magatartás – biztatási kár
  6. Másodfokú eljárás az új Pp.-ben
  7. A kollektív szerződés
  8. A vezető tisztségviselő felelőssége a társasággal és a harmadik személyekkel szemben
  9. A deliktuális és kontraktuális felelősség viszonya az új Ptk.-ban
  1. Ajánlott témák a büntetőjog köréből
  2. Egység és halmazat
  3. Szexuális önrendelkezés és büntetőjog
  4. Kényszerintézkedések a jogerős bírói ítélet előtt
  5. Csoportos elkövetési alakzatok – bűnszervezet
  6. Áldozatvédelem – viktimológia
  7. Enyhítések (kedvezmények) és  szigorítások a büntetés-végrehajtási jogban
  8. kiber bűncselekmények

Az egyes pályaműveket jeligével ellátva 2018. május 1-ig két példányban kinyomtatva, valamint elektronikus formában kell benyújtani az MJE Titkárságára (1054 Budapest, Szemere u.8., e-mail cím: mje@jogaszegylet.hu). A pályázók mellékletként lezárt borítékban – a borítékon a jeligét feltüntetve – közöljék személyes adataikat (név, születési dátum, lakcím, foglalkozás). Csak a díjnyertes pályázatoknál kerülnek a borítékok felbontásra. A nem nyertes pályázatoknál a borítékot a pályázó kérésére a Titkárság visszaadja. Egy pályamunkának több szerzője is lehet.

A pályaműveket az MJE Vezetősége bírálja el a pályázatot értékelő szakbírálók véleménye alapján. A szakbírálókat az MJE Vezetősége jelöli ki. A pályázatok elbírálásának véghatárideje: 2018. június 1.

A pályamunkák közül mind a három témakörben egy első, két második és három harmadik díj kerülhet kiosztásra.

Az első díj összege 400.000.- Ft., a második díj összege 200.000.- Ft., a harmadik díj összege 100.000.- Ft. Az MJE fenntartja magának azt a jogot, hogy egyes díjakat ne adjon ki, illetve hogy az egyes díjkategóriák (témakörök) között átcsoportosításokat eszközöljön a díjazásnál.

A pályadíjak ünnepélyes átadására 2018. július 1-ig kerül sor. A szélesebb érdeklődésre számító tanulmányokat az MJE folyóirataiban, a Magyar Jogban és a Jogászegyleti Értekezésekben – a szerző beleegyezésével – megjelenteti. Az MJE által publikálni nem kívánt, illetve a nem díjazott pályaművekkel a pályázó szerző szabadon rendelkezhet.

Budapest, 2018. január 20.

a Magyar Jogász Egylet

Vezetősége